Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pergolainfo.be
Pergolainfo.be Online info & advies over de verschillende soorten pergola's, overkappingen en hun prijzen.
banner image

Vrijstaande overkapping

Een terrasoverkapping bestaat ook in een vrijstaande variant. Dit is handig wanneer je een gezellig overdekt plekje in de tuin wil. In dit artikel vind je meer uitleg over vrijstaande terrasoverkappingen, de materialen waaruit ze worden samengesteld en de verschillende afwerkingsmogelijkheden. We voegden ook een luikje toe met enkele inspirerende realisaties.

Ga snel naar:
Materialen
Kostprijs
Daktypes
Afwerking
Realisaties

 

Wat is een vrijstaande overkapping?

Je kent waarschijnlijk wel de vaste terrasoverkapping. Die hangt vast aan één van de gevels van jouw woning. Een vrijstaande terrasoverkapping daarentegen staat vaak verderop in de tuin, los van de woning. Deze variant wordt ook wel een ‘prieeltje’ of een ‘pergola’ genoemd. Maar, waarom zou je precies hiervoor kiezen?

 • Veel keuzevrijheid: je kunt erg veel kanten uit qua ontwerp van de pergola, zowel op het gebied van vormgeving, materiaalkeuze als de afwerking. Iedereen vindt wel een vrijstaande overkapping naar zijn of haar smaak.
 • Losstaande plaatsing: een losstaande overkapping hangt niet vast aan jouw gevel met een of ander bevestigingssysteem. Daardoor kan die ook geen (blijvende) schade veroorzaken.
 • Bescherming: een vrijstaande pergola biedt bescherming tegen allerlei weersomstandigheden: zowel zwoele zomerdagen als op regenachtige herfstdagen.
 • Verplaatsbaar: sommige vrijstaande terrasoverkappingen kun je eenvoudig verplaatsen. Er bestaan zelfs modellen op wieltjes.

 

 

Materialen vrijstaande overkapping

In welke materialen kun je een pergola laten realiseren?

 

1) Aluminium

Een vrijstaande aluminium overkapping is interessant omdat dit lichte, maar ijzersterke materiaal veel mogelijkheden biedt. Qua gewenste uitstraling kun je met alu allerlei kanten uit: denk maar aan een strakke, meer industrieel ogende overkapping. Of verkies je eerder een elegant prieeltje met romantische flair? Ook qua levensduur scoort aluminium erg hoog en kan het tot wel 30 jaar meegaan.

Lees hier meer over aluminium overkappingen.

 

2) Kunststof of polycarbonaat

Een overkapping in polycarbonaat komt steeds vaker voor. Het materiaal is even lichtdoorlatend als glas, maar het heeft het onderhoudsgemak van kunststof. Bovendien is polycarbonaat erg stevig en is het niet zo gemakkelijk vatbaar voor stoten of krassen.

Lees hier meer over kunststof overkappingen.

 

3) Hout

Een vrijstaande overkapping in hout past bij zowat elke woonstijl. Hout heeft die typerende natuurlijke en rustieke uitstraling die je bij een pergola zoekt. De meeste overkappingen zijn opgebouwd uit hout. Binnenin dit segment kun je uit verschillende houtsoorten kiezen. Ook hier ben je dus niet gelimiteerd in jouw keuze.

Lees hier meer over houten overkappingen.

 

4) Smeedijzer

Een vrijstaande overkapping in smeedijzer komt voornamelijk voor als sierpergola. Het materiaal leent zich namelijk uitstekend tot ontwerpen met zwierige, gracieuze krullen en details. Bovendien is smeedijzer zeer stevig, onderhoudsvriendelijk en heeft het een lange levensduur, wat perfect is bij de vormgeving van fijne ornamenten.

Lees hier meer over smeedijzeren overkappingen.

 

5) Metselwerk

Je kunt je vrijstaande overkapping ook in metselwerk laten optrekken, wat duurzaam is en gemakkelijk te onderhouden. Bovendien kun je alle kanten uit met de vormgeving, zo kan je het soort bakstenen kiezen, het ontwerp van de pergola en kun je misschien zelfs een afgesloten gedeelte laten uitwerken. Zo berg je bijvoorbeeld eenvoudig tuinmeubelen op tijdens de wintermaanden.

 

Prijs vrijstaande overkapping

De prijs voor een vrijstaande overkapping in de tuin hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de materiaalkeuze, de grootte van het project en de afwerking een doorslaggevende rol. Een losstaande terrasoverkapping bijvoorbeeld is vaak duurder dan eentje die aan jouw gevel bevestigd wordt, aangezien je een zijde meer hebt die afgewerkt dient te worden.

De prijs voor een basisuitvoering van een vrijstaande terrasoverkapping begint vanaf € 1700 (incl. btw, excl. plaatsing). Ga je voor een luxueuzere variant dan schommelen de prijzen rond de  € 4000 (incl. btw, excl. plaatsing).

Let op: de aangegeven prijs is slechts een richtprijs. Zoals reeds gezegd hangt het totale prijskaartje af van verschillende elementen. Ook de werkuren van de plaatser spelen moeten nog bijgerekend worden. Wil je graag een precieze prijsberekening van jouw project? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice.

 

Losstaande overkapping

 

Daktypes vrijstaande overkapping

Heb je het gewenste materiaal gekozen voor de opbouw van jouw terrasoverkapping? Dan kun je overgaan tot het kiezen van het dak. Je kunt natuurlijk jouw overkapping onbedekt laten, maar gezien de onvoorspelbare weersomstandigheden in België, is dit niet meteen het meest praktische idee. Een overzicht van de mogelijkheden:

 • Dak in glas: een pergola met glazen dak is mogelijk, maar komt voornamelijk voor bij aluminium constructies. Houd rekening met het type beglazing dat je plaatst. Het kan er namelijk erg warm worden onder een felle zon.
 • Dak in polycarbonaat: polycarbonaat is ook verkrijgbaar in dakplaten. Hiermee heb je meteen het effect van glas, maar met de duurzaamheid en stevigheid van kunststof.
 • Dak in openklapbare lamellen: dakbedekking in lamellen kun je zowel in vast materiaal krijgen als in regelbare stroken. Vooral dat laatste is interessant wanneer je zelf de ventilatie en hoeveelheid invallend zonlicht wil kunnen regelen.
 • Dak met harmonicadoek: deze constructie bestaat uit twee delen: een vast dakgedeelte en het doek zelf. Het harmonicadoek kun je handmatig of mechanisch op- of uitrollen waardoor je zelf het schaduwgedeelte kunt regelen.
 • Dak met doek: een doek als dakbedekking kun je zowel handmatig openschuiven als via een mechanisch systeem. Aan jou de keuze.

 

Afwerkingsmogelijkheden vrijstaande overkapping

Je kunt jouw losstaande terrasoverkapping op verschillende manieren afwerken. De keuzes die je hierin maakt, hangen af van het doel waartoe jouw pergola zal dienen. Wil je erin kunnen kuieren tijdens de warme dagen? Of dient het echt louter als decoratie? De verschillende afwerkingsmogelijkheden zijn:

 • Afsluiting: zoals terrasgordijnen, een windscherm, schuifpanelen,… beschuttingen die je van de nodige privacy voorzien.
 • Verlichtingsmogelijkheden: met verschillende beschikbare designs volgens smaak en stijl zoals vaste verlichting, verlichting op accu of zonnebatterijen,…
 • Overige aankleding: bijvoorbeeld terrasplanten en andere accessoires
 • Zonwering: zoals een zonnescherm, bijvoorbeeld. Ook een doek als dakbedekking dient als zonwering.

 

Deze extra’s hebben uiteindelijk allemaal een invloed op de totale kostprijs.

 

 

Hoe stel ik mijn ideale terrasoverkapping samen?

De ‘ideale’ terrasoverkapping bestaat niet. Kies voor de samenstelling van jouw pergola volledig naar de mogelijkheden van jouw tuin, jouw eigen smaak en jouw budget. Qua realisatie is bijna alles mogelijk, dat zul je zien in het onderstaande inspiratieluik met enkele realisaties.

Vraag je graag vrijblijvend offertes aan? Dat kun je met behulp van onze offertedienst. Vul deze in en ontvang binnen enkele werkdagen prijsvoorstellen en advies op maat van jouw project door erkende plaatsers in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Vrijstaande overkappingen: inspiratieluik

Laat je inspireren voor de pergola van jouw dromen door de onderstaande realisaties:

 

1) Romantische patio uit smeedijzer

Overkapping vrijstaand

 

Deze patio komt regelrecht uit een romantisch boek. Door de opbouw van het stevige en buigzame smeedijzer, komen de elegante botanische vormen in het ontwerp volledig tot hun recht. De grillige, ronde structuur van de terrastegels maken het geheel af. Dit allemaal in een mooi en idyllisch groen kader. Wie zou hier ’s ochtends niet willen wakker worden bij een dampende kop koffie?

 

2) Vrijstaande houten veranda voor winterbarbecues

Houten veranda vrijstaand

 

Ze zeggen wel eens dat Belgen verslingerd zijn aan hun barbecue, toch? Maar met het vallen van de bladeren moeten sommigen hem met tegenzin wegbergen. Met deze vrijstaande overkapping in hout hoeft dat niet langer: de eigenaars hebben hier de barbecue gewoonweg in het ontwerp geïntegreerd. Gezellig om met de familie in samen te hokken onder een zachte fleece en te genieten van een warm diner.

 

3) Goedkope vrijstaande overkapping

Goedkope vrijstaande overkapping

 

Wie zegt dat overkappingen altijd duur moeten zijn? Je hebt ze ook in budgetvriendelijke uitvoeringen die bovendien strak en minimalistisch overkomen. Deze eenvoudige vrijstaande overkapping uit hout is een duidelijk voorbeeld. Ze is afgewerkt met een doek die dienst doet als zonnescherm en gedecoreerd met modieuze zitmeubels. Het ideale ontwerp om als handige doe-het-zelver mee aan de slag te gaan.

 

4) Luxueuze en solide vrijstaande terrasoverkapping

Vrijstaande overkapping tuin

 

Is deze vrijstaande overkapping in de tuin niet om bij weg te dromen? Een solide basis bestaande uit hout en steen maakt van deze patio een duurzame constructie. Ook de afwerking is tot in de puntjes verzorgd: terrasgordijnen, een open haard, een fijne hoekzit en zelfs een televisie. Deze overkapping is uitgerust om er veel te vertoeven, wars van het seizoen.

 

5) Zuid-Franse flair met gemetselde terrasoverkapping

Vrijstaande terrasoverkapping

 

Waan je meteen in een idyllisch dorpje op het Zuid-Franse platteland met deze unieke vrijstaande terrasoverkapping. De gemetselde muren ogen ruraal, maar zijn stevig en duurzaam. Het dak in polycarbonaat doet meegenieten van de zon en een helderblauwe hemel, zonder de temperatuur de hoogte in te jagen. De details die vervat zitten in de houten tafel en het natuurstenen aanrecht katapulteren jouw herinneringen meteen terug naar die ene memorabele zomervakantie.

 

 

 

 

Offertes voor een pergola / bijgebouw ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw pergola of bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.