Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pergolainfo.be
Pergolainfo.be Online info & advies over de verschillende soorten pergola's, overkappingen en hun prijzen.
banner image

Pergola vergunning

Aangezien een pergola een te bouwen constructie is, moet er in sommige gevallen een vergunning worden aangevraagd. Gelukkig is dit in de meeste gevallen niet het geval. Als je je aan bepaalde regels houdt hoef je je niets aan te trekken van de meldingsplicht of van een eventuele aanvraag bij je gemeente. Wat zijn de belangrijkste regels, wanneer is een pergola vergunning verplicht en hoe vraag je het aan? Je leest het hier.

Samen met vakman pergola vergunning regelen? Vergelijk voorstellen via onze gratis offerteservice.

 

pergola vergunning info

 

Geen pergola vergunning nodig als…

In de meeste gevallen heb je geen meldingsplicht en heb je ook geen vergunning voor je pergola nodig. Voor een vrijstelling van vergunning moet je pergola wel geplaatst zijn met deze regels in het achterhoofd:

  • Als je al andere bijgebouwen hebt staan is het belangrijk dat je hun afmetingen ook kent. In totaal mag er een maximum van veertig vierkante meter worden gebruikt voor bijgebouwen. Reken daarbij carports, tuinhuisjes, poolhouses, …
  • Je pergola mag 0,3 meter boven de eerste verdiepingsvloer uitsteken, met een maximum hoogte van 4 meter. Is de pergola dieper dan 2,5 meter, dan mag deze maar 3 meter hoog zijn.
  • De plaatsing van je pergola is ook belangrijk. Zo moet die binnen een straal van dertig meter aan de woning worden geplaatst en tegelijkertijd op minstens één meter van de perceelgrens. Als er al een scheidingsmuur (afsluiting) is geplaatst, mag de pergola daar wel vlak aan worden geplaatst.
  • Indien er een beek of ander waterweggetje door je perceel loopt, moet de pergola daar op minstens vijf meter van staan.

 

Wanneer pergola vergunning automatisch verplicht?

Een pergola vergunning is automatisch verplicht als je in bepaalde gebieden woont. Denk hierbij aan ruimtelijk kwetsbare gebieden, oeverzones volgens het bekken beheersplan, … Echter kan het moeilijk zijn om in te schatten wanneer je woning binnen zo’n gebied valt. Voor een compleet overzicht informeer je best eerst bij een ervaren vakman. Start je aanvraag hier.

 

Waar pergola vergunning aanvragen?

Denk je dat je een vergunning moet aanvragen? Dat kan via (de snelinvoer op) de website van het Omgevingsloket. Je kan ook je aanvraag analoog indienen bij de gemeente. Wil je genieten van professionele begeleiding tijdens het gehele proces, dan schakel je een vakman in via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor een pergola / bijgebouw ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw pergola of bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.