Pergolainfo.be Online info & advies over de verschillende soorten pergola's, overkappingen en hun prijzen.
banner image
Pergolainfo.be

Pergola vergunning

Aangezien een pergola een te bouwen constructie is, moet er in sommige gevallen een vergunning worden aangevraagd. Gelukkig is dit in de meeste gevallen niet het geval. Als je je aan bepaalde regels houdt hoef je je niets aan te trekken van de meldingsplicht of van een eventuele aanvraag bij je gemeente. Toch is het wel belangrijk dat je in orde bent, want als dit niet het geval is kan je gemeente zomaar eisen om je dure pergola af te laten breken. Om helemaal zeker van je stuk te zijn, is het dan ook beter om jezelf op de hoogte te stellen van deze regels. Hieronder leggen we ze zo duidelijk mogelijk uit.

pergola vergunning info

 

Geen pergola vergunning nodig als…

In de meeste gevallen heb je geen meldingsplicht en heb je ook geen vergunning voor je pergola nodig. Voor een vrijstelling van vergunning moet je pergola wel geplaatst zijn met deze regels in het achterhoofd:

  • Als je al andere bijgebouwen hebt staan is het belangrijk dat je hun afmetingen ook kent. In totaal mag er een maximum van veertig vierkante meter worden gebruikt voor bijgebouwen. Reken daarbij carports, tuinhuisjes, poolhouses, …
  • Je pergola mag tot de nok maar 3,5 meter hoog meten.
  • De plaatsing van je pergola is ook belangrijk. Zo moet die binnen een straal van dertig meter aan de woning worden geplaatst en tegelijkertijd op minstens één meter van de perceelgrens. Als er al een scheidingsmuur (afsluiting) is geplaatst, mag de pergola daar wel vlak aan worden geplaatst.
  • Indien er een beek of ander waterweggetje door je perceel loopt, moet de pergola daar op minstens vijf meter van staan.

Een pergola vergunning is ook verplicht als je in bepaalde gebieden woont. Bij het bouwen van een pergola in ruimtelijk kwetsbaar gebied of oeverzones volgens het bekken beheersplan, moet je automatisch een aanvraag doen bij je gemeente.

 

Waar aanvragen?

Denk je dat je een vergunning moet aanvragen? Dat kan via (de snelinvoer op) de website van het Omgevingsloket. Je kan ook je aanvraag analoog indienen bij de gemeente.

 

Offertes voor een pergola / bijgebouw ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw pergola of bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.