Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pergolainfo.be
Pergolainfo.be Online info & advies over de verschillende soorten pergola's, overkappingen en hun prijzen.
banner image

Pergola met schuifdak

Pergola’s zijn mooi en handig, maar als je in een tussenseizoen zit weet je niet altijd wat je met je pergola moet aanvangen. Het is dan nog net iets te koud om al in de schaduw te zitten en de weinige zon die er is mag gerust schijnen. Gelukkig bestaat er voor alles een oplossing! Een pergola met een schuifdak is ideaal voor mensen die wel een pergola willen, maar wel nog de vrijheid willen om zelf te beslissen wanneer ze die willen gebruiken. Een pergola met een vast dak zorgt immers non-stop voor een schaduwplek en eens die er staat kan je dat nog moeilijk aanpassen. Door te kiezen voor een schuifdak heb je daar veel meer vrijheid in.

 

Schuifdak mogelijkheden

Eigenlijk heb je erg weinig mogelijkheden voor een schuifdak. De naam is dan ook een beetje verwarrend, want een echt vast dak die je kan openschuiven bestaat nog niet. Dat komt gewoon doordat het dak geen plek heeft om opgeborgen te worden.

Een pergola met schuifdak is in de meeste gevallen dus niets meer dan een pergola met een harmonicadoek. Echter zijn niet alle pergola’s met een harmonicadoek ook een pergola met een schuifdak… Pas wanneer er in de pergola speciale groeven zijn voorzien (of met behulp van stalen kabels en katrol) die het doek kunnen openschuiven, kan men van een schuifdak spreken. Voor het doek bij een pergola met een schuifdak wordt meestal de benaming ‘wavesail’ gebruikt. Afkomstig uit het Engelse ‘golvende doek’. Het doek is immers golvend wanneer het open is geschoven.

Dit doek schrikt mensen vaak af voor verschillende redenen. Zo denken mensen dat het doek niet sterk genoeg is, waterdoorlatend is of snel vies wordt. Als je voor een harmonicadoek kiest dat een beetje kwalitatief is zou dit alles geen enkel probleem meer mogen vormen.

Tegenwoordig zijn alle doeken immers een combinatie van stof met PVC, waardoor scheurtjes nauwelijks voorkomen. Heel wat bedrijven leveren nu zelf een garantie waarbij doeken worden vervangen als ze scheurtjes krijgen. Het PVC zorgt er ook voor dat de doeken waterdicht worden, maar sowieso is het beter om je doek open te schuiven bij hevige regenval of, als dat kan, op te bergen. Algen en mossen kunnen zich ook niet langer aan het doek hechten door de PVC, dus veel schoonmaakwerk zal je er ook niet aan hebben. Ontvang vrijblijvend prijzen op maat van erkende plaatsers via de offertepagina.

 

Tip: Kijk ook eens naar een pergola met lamellen en een zonnescherm als alternatief.

 

Zelf een pergola met schuifdak maken

Als je een beetje handig bent, kan je een schuifdak makkelijk zelf aan je pergola koppelen. Zorg ervoor dat je de staanders en draagbalken al hebt geplaatst. Deze kan je zelf zagen en plaatsen, maar er bestaan ook heel wat doe-het-zelf pakketten die dit al kant en klaar voor jou hebben geregeld.

Eens de constructie rechtstaat kan je met behulp van stalen draden en een katrolsysteem het schaduwdoek ophangen. Vooraleer je eender welke schaduwdoek of harmonicadoek aanschaft is het dus erg belangrijk om na te gaan of dit een mogelijkheid is. Heel wat schaduwdoeken zijn ook driehoekig en kan je dus niet als schuifdak gaan gebruiken.

 

Prijs

Pergola’s komen voor in alle prijsklasses, dus alles hangt een beetje af van wat je wil en kan uitgeven. Zelf maken is niet altijd goedkoper, dus overleg goed en bereken prijzen op voorhand. Een bouwpakket is in vele gevallen het goedkoopst maar vergt wel enige vakkennis en handigheid. Bouwpakketten beginnen rond tweehonderd à driehonderd euro als je er eentje op de kop kan tikken tijdens een promotie.

Rond de zomermaanden bieden winkels zoals leenbakker, brico en gamma vaak deze producten tegen een voordelig tarief aan. Laten plaatsen is meestal iets duurder, maar je zou zeker een pergola met schuifdak moeten vinden die wordt geplaatst voor vijfhonderd euro. Maak goede afspraken met je vakman en leg goed uit wat je wil. Door offertes aan te vragen bespaar je vaak nog wat extra. Probeer de prijzen van al deze mogelijkheden op voorhand te vergelijken en beslis dan pas welke pergola je zal plaatsen. Een weloverwogen keuze bespaart je altijd geld. Offertes aanvragen kan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor een pergola / bijgebouw ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw pergola of bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.