Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pergolainfo.be
Pergolainfo.be Online info & advies over de verschillende soorten pergola's, overkappingen en hun prijzen.
banner image

Pergola met harmonicadoek

Een pergola met een schaduwdoek is tegenwoordig een van de populairste opties. Het is immers geen blijvende overkapping, want het dak kan zo vaak als gewenst worden open of toe gerold en indien gewenst zelfs worden weggenomen. In dit artikel kon je al meer lezen over de gewone variant van de pergola met een doek, maar in dit bericht hebben we het specifiek over een pergola met harmonicadoek. Het materiaal van dit doek is enigszins anders en ook het uitzicht is niet helemaal hetzelfde. Als je graag een pergola hebt waarvan je het dak kan weghalen of oprollen kijk je dus best ook eens naar deze andere optie. Nog een andere mogelijkheid is een pergola met lamellen.

 

Wat is een pergola met harmonicadoek?

Een pergola met harmonicadoek bestaat uit twee grote delen: de vaste constructie en het doek. De vaste constructie is in feite het skelet, of de draag- en steunbalken. Deze zijn permanent aanwezig en kunnen niet worden weggenomen. Deze vaste constructie wordt gemaakt uit aluminium, metaal of houten palen. Bovenaan wordt vervolgens het doek gespannen.

In het geval van een harmonicadoek wordt gekozen voor een los hangende stof dat in de gleuven van de bovenste draagbalken wordt gemonteerd. Eens dit doek volledig wordt uitgerold, is het volledig strakgetrokken. Wanneer het slechts gedeeltelijk open is (of gesloten) wordt een harmonica effect gecreëerd. Vandaar ook de naam harmonicadoek.

Bij andere schaduwdoeken wordt vrijwel altijd gekozen voor een PVC doek. Deze doeken zijn erg goed bestand tegen regen, sneeuw en zelfs hagel. Stoffen doeken zorgen voor een goede zonwering, maar kunnen problemen opleveren met de weergrillen van moeder natuur. Daarom is een harmonicadoek eigenlijk voornamelijk als een sierelement bedoelt en is het dus belangrijk om het na gebruik telkens open te rollen. Er zijn varianten van harmonicadoeken met PVC als stof, maar deze zijn vaak stugger, waardoor je de mooie glooiing van de stof kan verliezen. Ontvang vrijblijvend prijzen op maat van erkende plaatsers via de offertepagina.

 

pergola met harmonicadoek info

 

Voordelen en nadelen

Dit zijn de voordelen en nadelen voor niet-pvc doeken! De plus- en minpunten van PVC doeken kan je hier lezen.

 

Voordelen

  • Grotendeels waterafstotend, mits ze lichtjes hellend (10%) worden opgehangen.
  • Goedkoper dan een vast dak voor een pergola.
  • Je hebt veel meer mogelijkheden met een doek. Je kan vrijwel uit alle RAL-kleuren kiezen, maar ook patronen zijn mogelijk.
  • Eenvoudig open en toe te schuiven. Als de zon dus niet te hevig is, kan je het doek gewoon openrollen om niet helemaal in de schaduw te zitten. Bovendien kan je je pergola zelfs laten automatiseren. Met een eenvoudige druk op de knop (of via sensors) wordt het doek dan vanzelf open of toe geschoven.

 

Nadelen

  • Niet ideaal voor elk weertype. Problemen met hagel en sneeuw kunnen voorkomen. Let dus op als dit weertype voorkomt. Sowieso is het een goed idee om tijdens de wintermaanden (en zelfs herfstmaanden) het doek even weg te halen. Zo ben je er zeker van dat er geen schade zal zijn.
  • Door de speciale, waterwerende coating blijven ook stof, algen en bacteriën langer op je doek kleven. Een snelle schoonmaakbeurt is wel eens nodig.

 

Prijs pergola met harmonicadoek

Alles hangt natuurlijk af van wat je wenst. Prijzen liggen tussen €550 en €2000 per pergola. Voor €550 krijg je een kleine pergola met een houten constructie en een waterwerend harmonicadoek. Inclusief katrol en ophangset uiteraard. Hoe groter je gaat, hoe duurder de pergola zal kosten. Prijzen verschillen sterk van bedrijf tot bedrijf, dus het is geen slecht idee om verschillende offertes met elkaar te gaan vergelijken.

 

Offertes voor een pergola / bijgebouw ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw pergola of bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.