Houten pergola
Zeker en vast het meest gebruikte materiaal voor buitentoepassingen is hout. Ook bij een pergola is het dus niet onlogisch dat hout een van de favoriete bouwmaterialen is om pergolas uit te maken. In dit artikel lees je onder andere de voor- en nadelen en de kostprijs van een pergola uit hout. Vergeet zeker niet om dit materiaal ook te vergelijken met andere materialen.
Voordelen en nadelen van een houten pergola
Om af te kunnen wegen voor welk materiaal jij zou kiezen is het deels persoonlijke smaak, deels voordelen en nadelen afwegen van de verschillende materialen.
Hier volgen de voordelen en nadelen van een houten pergola in een handige checklist:
Voordelen
- Dit is een voordeel die enkel op smaak berust. Hout heeft een erg natuurlijke uitstraling doordat het een natuurproduct is. Hierdoor past het perfect bij alle types woningen.
- Verf of beits kan een verouderde houten pergola helemaal nieuw laten lijken. Door een simpel laagje verf krijgt je pergola immers een volledig nieuwe look. Als je van verf gebruik wilt maken, let er dan wel op dat het geschikte verf is voor buiten. In plaats van verf kan je ook voor beits kiezen, dit is een beschermende laag (met meestal een kleurtje) die je hout veel langer kan laten meegaan.
- Een houten pergola heeft een lange levensduur. Het hout die voor een pergola uit hout wordt gebruikt is meestal een tropisch hardhout of een van de sterkere inheemse houtsoorten. Dit hout heeft een erg lange levensduur en duurzaamheidsklasse.
- Hout is natuurlijk ook een groene optie voor een pergola te bouwen! Hout is veel ecologischer verantwoord dan de meeste andere materialen. Zeker als je werkt met inheemse boomsoorten zoals kastanje.
Nadelen
- Bepaalde houtsoorten hebben onderhoud nodig. Echter is dit bij de meeste tropische houtsoorten minimaal.
- Om stevig te zijn heeft hout ook een bepaalde massa nodig… Het meeste hout is dus vrij zwaar en maakt het soms een moeilijk bouwmateriaal.
- Natuurproducten zijn helaas ook duur…
De prijs voor een houten pergola bij jou thuis kan je hier aanvragen via een prijsofferte. Dit is gratis, vrijblijvend en zonder aankoopverplichtingen!
Verschillende houtsoorten
Er worden verscheidene houtsoorten gebruikt voor pergolas uit te maken. Hoe beter de kwaliteit, hoe duurder natuurlijk. Deze kwalitatievere houtsoorten hebben wel veel minder (of zelfs geen) onderhoud nodig. Dennenhout en kastanje wordt vaak gebruikt. Deze inheemse houtsoort worden geïmpregneerd met een speciale stof, zodat ze bestand zijn tegen houtrot en schimmels. Al deze houtsoorten krijgen ook een wax behandeling die ervoor zorgt dat er geen scheurtjes in het hout komen. Toch moet je dit hout best af en toe nog een nabehandeling geven, en zeker niet vergeten in te smeren met een olie, vernis of lak.
Aan de andere kant is er ook hardhout. Een voorbeeld van zo’n veelgebruikt hardhout voor een pergola is bankirai. Deze houtsoorten zijn duurder dan bovenstaande types, maar hebben geen extra behandeling meer nodig en gaan vaak nog langer mee.
Prijs houten pergola
We vermeldden het al kort bij de nadelen: hout is een duur materiaal om mee te werken. Zeker als het gaat om tropische hardhoutsoorten waar pergolas vaak uit gemaakt zijn. Meestal gaat het om zo’n 10% extra die je mag rekenen als je voor houtbouw kiest. Reken makkelijk op 1000 euro voor een pergola uit hout. De prijs varieert sterk, afhankelijk van het type hout en de duurzaamheidsklasse en levensduur van het hout.
Bereken daarbij dat er ook nog plaatsingskosten -eventueel leveringskosten-, en kosten voor extra’s kunnen worden aangerekend.