Pergola onderhoud
Een pergola krijgt heel wat te verduren. Het gebruiksvoorwerp staat dan ook dag in dag uit, jarenlang aan een stuk buiten. Om de levensduur en het uitzicht van de pergola te verbeteren is het één à twee keer per jaar noodzakelijk om een onderhoudsbeurt aan je pergola te geven. Het woord ‘onderhoud’ doet je misschien al bibberen, maar eigenlijk is dit geen al te groot werk. Daarbij, hoe beter je je pergola onderhoudt, hoe minder werk je telkens hebt met het schoonmaken ervan! Het ene materiaal is al makkelijker te onderhouden dan het andere. Daarbij komt ook nog eens dat sommige omgevingen sneller je pergola vies zullen maken. Denk maar aan zanderige of bosrijke omgevingen. Hoe je te werk gaat lees je verder in dit artikel.
Wat en hoe?
Het pergola onderhoud is onder te verdelen in drie grote delen. Het dak, de dakgoot en het frame. Begin altijd bij de dakgoot. Zorg dat deze volledig vrij is van stukken vuil, mos en bladeren. Anders stopt alles op eens je met het schoonmaken van het dak begint. Het dak is meestal het moeilijkst, omdat het ook het moeilijkst is om (volledig) aan te geraken. Als je een licht hellend dak hebt is het het eenvoudigst om regelmatig het dak af te spoelen met een tuinslang (geen hogedrukreiniger bij glas!). Wil je het dak eens stevig onder handen nemen? Dan is een ladder en een emmertje met schoonmaakproduct een goed idee.
Gebruik nooit een schuurborstel of schuurmiddelen. Zij kunnen de bovenste laklaag van de pergola aantasten, waardoor de levensduur aanzienlijk zal worden vermindert. Bij een glazen dak spreekt het voor zich dat je er niet op gaat klauteren om het schoon te maken. Voor lamellen is er iets meer werk nodig. Je moet immers iedere lamel apart schoonmaken.
Het frame is ook niet onbelangrijk. Het is immers het meest opvallende deel van je pergola. Neem een stapladdertje bij jou om de hoogste delen te kunnen schoonmaken. Een emmertje met schoonmaakmiddel en een zeemvel of spons klaren de klus. Spoel het best eerst even al het zand van de steunpalen. Zo wordt je water minder snel vies en bespaar je meer tijd.
Ontmossen
Heb je iets te lang gewacht met het onderhoud van je pergola en zijn er reeds algen en mossen op beginnen groeien? Doe er dan zo snel mogelijk iets aan. Het wordt voornamelijk problematisch bij houten pergola’s. De wortels dringen immers door het hout heen en dat kan zorgen voor waterinfiltratie. Hierdoor zal je pergola beginnen opzwellen en zal de levensduur met heel wat jaren worden vermindert. Mossen verwijderen kan op verschillende manieren. Met een speciaal, milieuvriendelijke anti-mos product of door het aanbrengen van een speciale coating.