Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pergolainfo.be
Pergolainfo.be Online info & advies over de verschillende soorten pergola's, overkappingen en hun prijzen.
banner image

Pergola met lichtstraat

Het kan! In België is het soms ook warm weer. En dan doet zo’n pergola natuurlijk meer dan deugd. We willen allemaal gerust wat zon maar de ondraaglijke hitte die zij vaak met haar meebrengt is iets minder aangenaam… Het licht die de zon ons geeft, daarentegen is vaak iets meer gekoesterd. Door voor een pergola te kiezen schakel je dan wel de vervelende zonnewarmte uit, maar aan de andere kant verlies je ook heel wat zonlicht en wordt het onder bepaalde pergola’s al gauw wat donker.

Overdag lichten laten branden is ook al een te gekke gedachte maar gelukkig is er nog een andere oplossing. Wat dacht je van een pergola met een lichtstraat?
Een lichtstraat is in feite een koepel of beglazingspaneel in het midden van het dak van je pergola. Dit paneel zorgt er voor dat het natuurlijke zonlicht weer door de pergola stroomt, maar dat de warmtestralen toch niet binnenkomen en in sommige gevallen worden ze zelf gewoon gereflecteerd.

 

Waarom een lichtstraat?

De belangrijkste reden werd hierboven al even aangehaald. Uiteraard is het veel aangenamer als je natuurlijk daglicht onder je pergola krijgt en hoe kan je dat anders verwezenlijken door een glazen constructie ergens op je pergola aan te brengen? Door de specifieke vorm van een lichtstraat krijg je ook het meeste licht binnen. Het grote, pyramide-achtige oppervlak zorgt er voor dat de lichtstralen mooi worden opgevangen en licht uitschijnen over de gehele pergola.

De lichtstraten die worden gebruikt bij pergola’s zijn vrijwel allemaal gemaakt van een glassoort die warmte ofwel afkaatst ofwel gewoon niet door laat. In vele gevallen gaat het om hoogrendementsglas. Een type beglazing die uit twee of meer lagen bestaat. Tussen deze laagjes zit een gas, waardoor het licht nog steeds door de glazen kan schijnen, maar de warmte wel wordt weerkaatst.

 

Gordijn

Vind je zo’n lichtstraat wel handig, maar wil je de uiteindelijke functie van je pergola toch zo veel mogelijk behouden? Kies dan voor een lichtstraat met een gordijn. Je kan er bijvoorbeeld een soort van Velux gordijn ophangen, zodat je deze (handmatig of automatisch) kan toeschuiven wanneer er net iets té veel warmte door het luikje komt piepen.

 

Alternatieven

Een pergola met een lichtstraat kost je wel wat meer. Er zijn vrijwel geen doe-het-zelf pakketten op de markt waar je een pergola kan aankopen met daarin reeds een lichtstraat. Deze zal je er zelf in moeten zetten of laten zetten door vakmannen. Indien je met je pergola minimaal licht wil verliezen kan je ook altijd kiezen voor een pergola met een glazen dak of een pergola met lamellen. De pergola’s met glazen daken zijn voorzien van hoogrendementglas (lees hierboven) of van een getint glas die de warmte tegenhoudt. Een pergola met lamellen kan je zelf regelen. Je kan de lamellen openschuiven of dichtschuiven (of half open zetten) naargelang de aanwezigheid van de zon.

 

Offertes voor een pergola / bijgebouw ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw pergola of bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.