Pergola veiligheid
Pergola’s moeten uiteraard volledig veilig zijn als je regelmatig onder ze wilt gaan zitten. Daarom is het belangrijk dat bepaalde veiligheidsvoorschriften en voorwaarden nageleefd worden door de vakmannen en leveranciers. Alle grote merken zorgen er natuurlijk voor dat hun pergola’s sterk beveiligd zijn, maar er kan natuurlijk altijd wel iets mislopen. Ontvang vrijblijvend offertes voor een pergola op maat van jouw wensen via de offertepagina.
CE label
Je hebt het CE label ongetwijfeld al op enkele andere producten gezien. Het zwart witte CE icoon staat voor Certifié Européene en betekent zoveel als “goedgekeurd in de Europese Unie”. Het product voldoet m.a.w. aan bepaalde voorschriften en eisen die de EU stelt aan fabrikanten en leveranciers van pergola’s. Een belangrijke factor in het toekennen van deze stempel is de veiligheid. Per voorwerp worden andere regels en wetgeving vastgesteld. Je mag er dus van op aan dat een pergola of terrasoverkapping met CE label grondig gescreend werd.
Waarop letten bij veiligheid pergola?
Een CE label staat 99% garant voor veiligheid. De overige 1% bestaat vooral uit pergola’s waar productiefoutjes in zitten die het bedrijf niet vooraf kan voorzien. Merkloze, en vaak goedkopere, pergola’s hebben ook niet altijd een CE label. Dat hoeft ook helemaal niet, want vaak zijn ook deze van een hoge kwaliteit. Om helemaal zeker te zijn dat je pergola veilig en van een goede kwaliteit is, kan je zelf enkele visuele testen doen bij de aanschaf van een pergola.
Loshangende delen – De pergola moet een sterke constructie zijn. Wanneer ze staat neergepoot en je merkt op dat heel wat delen eenvoudig heen en weer schuiven, dan klopt er vast iets niet. Contacteer dan zo snel mogelijk je vakman of vraag hulp bij je aankooppunt. Bij doe-het-zelf pakketten kan het natuurlijk ook zijn dat je de aanwijzingen verkeerd hebt geïnterpreteerd. Kijk dus ales goed na vooraleer je paniek slaat.
Onstabiele delen – Pergola’s blijven altijd buiten staan. Ze moeten dus bestand zijn tegen allerlei weergrillen, en dat is niet mogelijk als ze onstabiel blijken. Zorg ervoor dat de pergola goed is verankerd aan de muur of in de grond, maar dat ook kleinere delen en het dak stabiel zijn vastgemaakt.
Gaatjes in hout – Meestal wordt gekozen voor hout bij een pergola. Als je kleine gaatjes ziet in het hout kan dit wijzen op agressieve kleine insecten die je hout vanbinnen opvreten. Als ze blijven doorgaan zou het wel eens kunnen dat je houten structuur inzakt. Meteen inwisselen!
Veiligheid bij zelf plaatsen
Uiteraard moet niet alleen de pergola veilig zijn, maar moet ook jij je voorzorgen nemen als je het bouwwerk zelf gaat plaatsen. Voor een pergola wordt altijd geraden om met minstens twee personen te werk te gaan. Anders zal je gegarandeerd vloeken en bestaat de kans dat je later problemen krijgt. Kleed jezelf in voldoende beschermende kledij. Er gebeuren heel vaak ongevallen die eenvoudig kunnen worden voorkomen met beschermd schoeisel, hoofddeksels en bvb. knielappen. De steun- en draagbalken bij overkappingen zijn erg zwaar en die wil je zeker niet op je tenen, hoofd of waar dan ook krijgen.
Volg de stappen van het stappenplan. Ga niet zelf experimenteren met de stappen. Als je zelf de pergola maakt en plaatst volg je het best een plannetje. Deze kan je met een beetje zoekwerk op internet vinden of aanschaffen. Plaats je constructie op een mooie dag. Regenachtig weer zorgt voor gladde plekken en de gevolgen daarvan zijn duidelijk… Door slecht weer wil je ook sneller voortdoen en vergeet je soms enkele stappen, wat natuurlijk niet ten goede komt van de pergola veiligheid.