Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Pergolainfo.be
Pergolainfo.be Online info & advies over de verschillende soorten pergola's, overkappingen en hun prijzen.
banner image

Eiken pergola

Meer info over de houten pergola kon je hier al vinden. Toch is er een groot onderscheid tussen hout te maken en zijn alle houtsoorten zeker niet hetzelfde. In het artikel over houten pergola’s bespraken we al hardhout en geïmpregneerd hout, maar een veelvoorkomende houtsoort waaruit pergola’s worden gemaakt in onze contreien blijft eik. Eikenhout dat wordt gebruikt voor het vervaardigen van pergola’s is erg sterk en hard hout. Toch is het vrij eenvoudig te bewerken, wat het ideaal maakt als bouwmateriaal. Naast de Europese eik zijn er ook nog andere eikenbomen, telkens met een heel ander karakter en uitzicht.

 

Eikenhout soorten

Hout is hout, zegt men weleens. Maar niets is minder waar! Er zijn heel veel verschillende soorten eiken pergola’s en dat heeft natuurlijk alles te maken met het soort eikenhout dat werd gebruikt. Elk van deze houtsoorten heeft zo zijn eigen uitstraling en sterktes en zwaktes. In België en Nederland wordt de Europese eik natuurlijk veelvuldig gebruikt . Dat komt voornamelijk omdat het dicht te vinden is en bijgevolg ook vrij milieuvriendelijk (weinig transport) is.

Onder de Europese eikenbomen zijn er ook nog veel verschillen. Zo is er de Franse eik (donkere kleur), Slavonische eik (zonder knoesten) en Spessart eiken. Voor lichtkleurige eiken wordt vaak gekozen voor Amerikaans eik of Japanse eik. In Amerika bestaat ook nog de rode variant die eigenlijk een beetje een rozere kleur heeft dan de witte Amerikaanse eik. Ontvang vrijblijvend prijzen op maat van erkende plaatsers via de offertepagina.

 

pergola eikenhout

 

Eiken pergola

In België of Nederland zal een eiken pergola vrijwel altijd bestaat uit Europese eik. En waarom ook niet? Ze zijn erg mooi, duurzaam en ijzersterk. Lichtere houtsoorten zoals Amerikaanse of Japanse eik zijn even duurzaam, maar hebben een volledig ander uitzicht. Het is dus maar wat je het mooist vindt! Om je pergola donkerder of lichter te maken kan je deze trouwens nog altijd verven of voorzien van een laklaag.

Sowieso is het aangeraden om regelmatig een onderhoud uit te voeren aan een eiken pergola. Lichtjes opschuren en vernissen/lakken kan nodig zijn om de levensduur van je overkapping te verlengen. Het blijft immers een natuurlijk materiaal die blootgesteld wordt aan een uiteenlopend seizoen, vrij veel regen, mossen en algen en insecten. Begin je nu al te zuchten? Kijk dan eens naar de aluminium of kunststof varianten.

 

Prijs eiken pergola

Een op maat gemaakte, eiken pergola zal je tussen 2000 en 3000 euro kosten. Soms zit daar de plaatsing al bij inbegrepen, soms moet je die nog apart betalen (ongeveer 400 euro). Gelukkig zijn er ook veel doe-het-zelf pakketten die je toch wel enkele honderden euro’s kunnen besparen. Eik is natuurlijk geen goedkoop materiaal.

 

Offertes voor een pergola / bijgebouw ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw pergola of bijgebouw. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.